USMF „Nicolae Testemițanu” – reprezentată la forumul științific „KronMed” pentru studenți și medici din România
- vizualizări: 374
Un grup de studenți din anii III, V și VI de la Facultatea de Medicină nr. 1, dar și medici rezidenți și studenți-doctoranzi ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, au efectuat un schimb de experiență și de informații de actualitate în cadrul Congresului Național pentru Studenți și Tineri Medici KronMed cu genericul „De la diagnostic la tratament: o abordare interdisciplinară” din România.
Evenimentul, ajuns la ediția a IV-a, a avut loc în perioada 16-19 noiembrie 2023 în orașul Brașov, fiind adresat studenților, medicilor-rezidenți și tinerilor practicieni de la specializările: Medicină, Asistență medicală generală, Balneofiziokinetoterapie și recuperare, Laborator clinic, precum și colegilor din domenii profesionale conexe.
Prorectorul Marcel Abraș, conferențiar universitar la Disciplina de cardiologie a USMF „Nicolae Testemițanu”, șef al Secției de cateterism cardiac la Institutul de Cardiologie, a fost unul dintre invitații de onoare, care a prezentat în cadrul sesiunii plenare comunicarea Managementul sindromului coronarian acut cu sau fără supradenivelare de segment ST. „Alături de speakeri renumiți și prin intermediul a numeroase workshopuri a fost pusă în prim plan dobândirea facilă a informațiilor din domeniul medicinei și preluarea unor experiențe deosebite”, a declarat conferențiarul Abraș.
Studenții au menționat că participarea a fost educativă și importantă pentru dezvoltarea lor academică, cu informații relevante și actualizate, prezentate într-un mod captivant și inspirațional. „În cadrul Congresului am obținut noi cunoștințe și am avut parte de experiențe excepționale în domeniul cercetării prin prisma sesiunilor plenare și a workshopurilor, am preluat tactici și metode de abordare a anumitor structuri fundamentale științifice, precum și ne-am dezvoltat abilitățile de comunicare și public speaking. Am avut parte de evenimente memorabile alături de o echipă de colegi profesioniști”, a afirmat studentul Vasile Luchianic.
În opinia Magdalenei Leca, care este la prima participare la un forum științific internațional, KronMed a fost un eveniment unic și deosebit, cu comunicări ce oferă o viziune personală și focusată asupra subiectului prezentat, ce ne-au făcut să vedem și alte aspecte ale medicinei în progres, de viitor – să vedem o altă emisferă, cea a gândirii europene, diferită de cea din spațiul moldovenesc.
„Congresul KronMed este o platformă de interacțiune interesantă, ce m-a ajutat să-mi identific punctele forte în prezentarea lucrării și să-mi corectez greșelile – lucru important acum, în ajun de prezentare a lucrării de absolvire”, consideră medicinistul Adrian Vicol.
Studenții și medicii rezidenți au abordat în abstracte și postere următoarele subiecte: Sănătatea adolescentelor: o călătorie de la menarha la echilibrul reproductiv; Trombofilia congenitală și infecțiile TORCH asociate comorbidităților materne: o privire detaliată asupra managementului medical. Caz clinic; Riscul și speranța de viață fără boli cardiovasculare prin scorul LIVE-CVD la persoanele aparent sănătoase; Impactul celor 3 gaze derivate din endoteliu NO, CO, H2S asupra homeostaziei circulatorii; Optimizarea conduitei hemoragiei postpartum peste 1000 de ml; Pseudartroza femurului stâng după osteotomie de alungire; Interacțiunea medicamentelor în rândul pacienților cardiaci; Personalul medical față în față cu sindromul burnout; Restricția de creștere fetală de etiologie maternă și placentară; Particularități de conduită în aritmii ventriculare la pacienții cu cardiopatie ischemică”; Tratament cu valganciclovirului la un pacient cu CMW; Stratificarea riscului chirurgical la pacienții cu stenoză de valvă aortică; Glucocorticoizii și acțiunea lor în SARS-CoV-2. Argumente pro și contra; Diagnosticul diferențial al proceselor pulmonare distructive ale pacienților pediatrici; USG fetală sau RMN prenatală; Eficiența metodelor de diagnostic prenatal în spina bifida deschisă; Diagnosticul imagistic al carcinomului scuamos al sinusurilor paranazale; Aspecte genetice în determinismul tipului de atașament interpersonal; Evoluția tuberculozei printre studenți; Determinantele sindromului de fragilitate la pacienții cu insuficiență cardiacă cronică la refugiați din Ucraina; Incidența infecției cu Clostridioides difficile în contextul pandemiei Covid-19 în Republica Moldova ș.a.
Universitatea noastră a fost reprezentată la congres de către studenții: Milena Manic, Cătălina Budianu, Vasile Luchianic, Magdalena Leca, Elena Grajdean, Irina Boico, Mihaela Cospormac, Vlada Iuțiș, Albert Pruteanu, Victor Grajdean, Vasile Vlad, Maria-Magdalena Vicol, Mihail Dumbrăvan, Adrian Vicol, Maria Grosu, Nicoleta Hîrtie, Gabriela Radu ș.a.; medicii rezidenți și studenții-doctoranzi: Camelia Glavan, Igor Ivanes, Anastasia Ivanes ș.a.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii