Tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 este de 7,7 ori mai virulentă, dar mai puțin severă
- vizualizări: 1243
Tulpina Omicron a coronavirusului de tip nou a ajuns și în Republica Moldova, iar în ultima perioadă crește numărul de infectări, ceea ce prezintă o îngrijorare sporită pentru experții în sănătate și populație. Se estimează că o persoană diagnosticată cu Omicron infectează de 7,7 ori mai mulți indivizi, deoarece această variantă a prezentat mai mult de 30 de mutații, față de tulpina Delta – cu 8 mutații. Pe de altă parte, datele indică că Omicron este cu 29% mai puțin sever decât primul val de COVID-19. Această informație a fost prezentată de conferențiarul universitar Angela Paraschiv, șefa Disciplinei de epidemiologie, Departamentul Medicină Preventivă, în conferința de presă organizată de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în contextul campaniei de comunicare cu genericul „Împreună oprim pandemia: fii vocea comunității tale!”.
Expertul a declarat că perioada de incubație este mai mică din cauza multiplicării rapide a virusului, primele semne clinice apar deja la a treia zi de la contact, iar printre simptome sunt: durerea în gât, oboseală, dureri de cap, tuse uscată, presiune în piept, presiune sinusală, rinoree și greață, în timp ce febra a fost raportată mai rar. Deși sunt disponibile puține descrieri clinice ale infecțiilor cu Omicron, cert este că pacienții vaccinați suportă mai simptome mai ușoare ale bolii.
Totodată, compania Pfizer-BioNTech preconizează că până în luna martie curent să dezvolte un vaccin specific pentru Omicron, pentru a spori nivelul și durata protecției.
Reieșind din aceste considerente, conferențiarul universitar consideră important de a respecta în continuare măsurile de distanță socială și de igienizare a mâinilor, iar vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de protecție. (PPT: Particularitățile evolutive ale infecției COVID19 cu tulpina Omicron)
Profesorul universitar Ninel Revenco, șefa Departamentului Pediatrie, președintele Comitetului Național Consultativ de Experți în domeniul Imunizării, s-a referit, în special, la cazurile de îmbolnăviri printre copii, menționând că până în prezent în Republica Moldova au fost înregistrate circa 27 de mii de cazuri de COVID-19, dintre care 54 la sută sunt adolescenți cu vârsta mai mare de 11 ani – vârsta eligibilă pentru imunizare. De asemenea, sunt înregistrate 1549 de cazuri de infectări în rândul gravidelor, iar anul trecut au decedat 14 femei, majoritatea dintre ele fiind nevaccinate. Femeile gravide și mamele care alăptează nu au contraindicații pentru vaccinare. Imunizându-se, mamele transmit anticorpi copiilor, iar acest fapt este deja demonstrat științific.
Printre simptomele clinice la copii se atestă infecțiile gastrointestinale exprimate prin vomă și diaree, dureri musculare, dureri de cap, oboseală, mai rar tuse, febră și erupții. Deși copiii, preponderent, fac forme asimptomatice ale bolii, totuși se înregistrează și forme grave cum ar fi cazurile de sindrom inflamator multisistemic, tromboza venoasă și sindromul COVID-19 prelungit ce poate dura mai mult de patru săptămâni.
„Încurajăm părinții și îngrijitorii să-și ocrotească copiii prin imunizare, vaccinurile sunt sigure și eficiente, iar efectele adverse sunt foarte rare. Beneficiile vaccinării au fost demonstrate în studii clinice și preclinice, de aceea trebuie efectuată cât mai curând posibil, aceasta fiind cea mai bună modalitate de a ne proteja și de a stopa această pandemie”, a declarat prof. Ninel Revenco.
La rândul său, conferențiarul universitar Olga Buga, Departamentul Pediatrie, a prezentat rezultatele mai multor studii privind percepția oamenilor față de procesul de vaccinare. Astfel, studiile relevă faptul că, pe parcursul ultimului an, sporește numărul persoanelor care doresc să se vaccineze, totuși încă mulți oameni ezită și de aceea este nevoie de a continua campania de informare privind vaccinarea. La nivel global, 59,6% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19, fiind administrate în total 9,57 de miliarde de doze – în mediu 35,74 de milioane de doze zilnic. În același timp, doar 9,5% din populația țărilor cu venit scăzut este imunizată cu cel puțin o doză de vaccin.
În țările Uniunii Europene sunt vaccinate împotriva COVID-19 peste 732 de milioane de persoane. Peste 70 la sută din respondenții unui studiu în țările UE susțin că vaccinarea este unica soluție pentru a pune capăt pandemiei, iar reticența celor care refuză deocamdată să se imunizeze ține de îngrijorarea pentru riscurile de sănătate, eventuale efecte adverse, dezvoltarea rapidă a vaccinurilor etc.
În Republica Moldova, până la acest moment au fost administrate 1,8 milioane de doze, acoperirea națională constituind puțin peste 30% din numărul total al populației. Cel mai mare nivel de vaccinare se atestă printre persoanele de vârsta a treia (60-80 de ani). De asemenea, cele mai multe persoane imunizate sunt din Chișinău și regiunea transnistreană, iar cele mai puține - în Găgăuzia. (PPT: Evoluția procesului de vaccinare la nivel internațional și in Republica Moldova)
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii