Sănătatea și fenomenul rezistenței la antimicrobiene în țările cu venituri mici și medii din Europa de Est
- vizualizări: 149
„Sănătatea și fenomenul rezistenței la antimicrobiene în țările cu venituri mici și medii din Europa de Est” a fost genericul conferinței științifico-practice naționale, ediția a II-a, la care au fost prezentate rezultatele proiectului transnațional multilateral Phage treatment and wetland technology as intervention strategy to prevent dissemination of antibiotic resistance in surface waters (PhageLand) pentru anul 2024. Manifestarea științifică a avut loc la 4 octombrie, în format mixt.
Conferința a fost organizată de Institutul Național de Cercetare în Medicină și Sănătate din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în colaborare cu Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare și Ministerul Sănătății al Republicii Moldova. Scopul evenimentului a fost mediatizarea noilor rezultate obținute de echipa de implementare a proiectului în Republica Moldova în ultimele luni.
Lucrările conferinței s-au desfășurat în 3 secțiuni, fiecare fiind atribuită unui domeniu-cheie: abordarea multisectorială în fenomenul de rezistență la antimicrobiene, abordarea o singură sănătate și actualitatea acesteia în sănătatea publică, promovarea calității vieții populației în țările cu venituri mici și medii.
Evenimentul a reunit cadre didactice, medici rezidenți, studenți, practicieni și cercetători științifici din diverse domenii precum: microbiologie, epidemiologie, medicină socială, igienă, farmacologie, chirurgie și medicină internă. Cele 16 comunicări orale realizate de membrii echipei proiectului și tineri cercetători au construit o imagine complexă a fenomenului de rezistență la antibiotice (RAM), abordând situația actuală în materie de evoluție a fenomenului și identificând măsurile de combatere. În acest context, specialiștii au venit cu recomandări privind îmbunătățirea indicatorilor și a calității vieții populației legate de RAM în Republica Moldova.
Alina Ferdohleb, conferențiar universitar la Catedra de medicină socială și management „Nicolae Testemițanu”, a menționat că cercetările prezentate sunt în strânsă legătură cu scopul proiectului și anume: de a combina capacitatea de autopurificare a zonelor umede construite și specificul fagilor pentru a elimina rezistența antimicrobiană, inclusiv analiza agenților patogeni umani multirezistenți și genele de rezistență ale acestora din apele uzate înainte de deversarea în apele de suprafață, pentru aceasta fiind necesare analize detaliate ale situației privind RAM, a factorilor determinanți și a soluțiilor legislative corespunzătoare.
Proiectul “Phage treatment and wetland technology as intervention strategy to prevent dissemination of antibiotic resistance in surface waters (PhageLand)”, cifrul 22.80013.8007.1M, a fost dezvoltat de USMF „Nicolae Testemițanu” în comun cu partenerii din Consorțium în cadrul Apelului multilateral JPIAMR HARISSA/Joint Program Initiative (JPI) Antimicrobial Resistance „One Health Interventions to prevent or reduce the development and transmission of Antimicrobial Resistance, AMR”.
Perioada de implementare a proiectului este 2022-2025, parteneri fiind 6 instituții de cercetare din 5 țări: Spania, Polonia, Belgia, Marea Britanie și Țările de Jos.
Pentru detalii accezează Programul conferinței.
Mai multe informații despre proiect pot fi găsite pe site-ul: https://phageland.com/
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii